Webinar: Tasten ruimte- en energiebeperkingen voor datacenters het fundament van de Nederlandse digitale economie aan?

Datacenters zijn de opslag- en schakelstations in digitale informatiestromen. Alles wat online gebeurt staat in datacenters. De behoefte aan datacenters groeit snel als gevolg van meer online aankopen, digitalisering van de maakindustrie (Internet of Things), 5G en – op termijn – zelfrijdende auto’s. Naar verwachting zijn de datastromen binnen tien jaar zelfs 20x zo groot als nu!

Wanneer:  Woensdag 10 juni
Tijdstip:  10:00u - 11:00u
Prijs: Gratis

In de praktijk zijn er datacenters in maten en soorten. Van de grootschalige tientallen hectaren vergende hyperscale datacenters (zoals Microsoft in Noord-Holland en Google in Groningen) tot de vele zgn. co-locatie datacenters, die vooral op de regio Amsterdam afko-men vanwege de intercontinentale glasvezelverbindingen en de Amsterdam Internet Ex-change.

Maar datacenters vergen ruimte en energie en aan die vestigingsvoorwaarden kan steeds moeilijker worden voldaan. Een jaar geleden kondigden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer een (tijdelijke) stop aan op de vestiging van deze energie-intensieve datacenters. Wat betekent dat voor IT-bedrijven, werkgelegenheid en Nederland als ‘Digital Gateway’? En welke (ruimtelijke) aanpak is het beste in de Metropoolregio Amsterdam en heel Nederland?

In het door Buck Consultants International en Vastgoedmarkt gezamenlijk georganiseerde webinar komen, onder leiding van Servaas van der Laan, hoofdredacteur Vastgoedmarkt, o.a. de volgende sprekers aan het woord:

  • Maurice Kuipers, senior adviseur Buck Consultants International, die voor de Metropool-regio Amsterdam een toekomstgerichte aanpak ontwikkelde

  • Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association, de branche-organisatie waarbij 90% van alle datacenters in Nederland is aangesloten

  • Bert Ross, manager Strategie Datacenters Liander, de grootste energienetbeheerder van Nederland

  • Geert-Jan Put, Afdelingsmanager Economische Ontwikkeling Grondzaken gemeente Al-mere, programmamanager Platform Bedrijven en Kantoren en ambtelijk trekker datacen-terstrategie in de Metropoolregio Amsterdam

Vragen die in het webinar aan de orde komen:

  • Wat zijn vestigingsvoorwaarden van datacenters en wat zijn de kansen voor Nederland?

  • Wat is de meerwaarde van datacenters voor onze economie en samenleving?

  • Hoe ontwikkelen marktvraag van en locatie-aanbod voor datacenters zich in de komende 10-20 jaren in de Amsterdamse regio en hoe kan de tijdelijke stop in de Metropoolregio Amsterdam worden omgezet in een passende, toekomstgerichte en duurzame aanpak?

Schrijf u gratis in voor het webinar. u krijgt per e-mail een link om het webinar te volgen via MS Teams.

Dit webinar wordt mogelijk gemaakt door Buck Consultants International & Vastgoedmarkt

Wij wensen u een leerzame webinar toe!
René Buck namens Buck Consultants International en Servaas van der Laan namens Vastgoedmarkt

   

Ja, ik meld mij gratis aan voor het webinar